
Kuinka optimoida nettisivut LLM-kielimalleja (kuten ChatGPT) varten
Viime aikoina olen perehtynyt siihen, miten kielimallit, kuten ChatGPT ja Bard toimivat kun ne käsittelevät verkkosivustojen sisältöä. Yksi asia tuli nopeasti selväksi: nämä mallit eivät ymmärrä sisältöä täysin samalla tavalla kuin me ihmiset.
Ne poimivat tekstiä, jota voi käyttää vastauksena käyttäjien kysymyksiin, mutta vain jos sisältö on riittävän selkeää ja hyvin jäsenneltyä. Tässä lyhyesti oppimani käytännön vinkit, joiden avulla voit parantaa omia sivujasi kielimallien hyödynnettäväksi. Eikä näistä haittaa ole tavallisenkaan hakukoneoptimoinnin kannalta.
1. Selkeä, jäsennelty ja kysymyksiä vastaava sisältö
Ensimmäinen oppi, jonka itse huomasin, on se, että kielimallit tykkäävät selkeästä ja hyvin järjestetystä tekstistä. Jos sivusi on sekava, malli saattaa jättää sen kokonaan huomiotta.
Vastaa kysymyksiin suoraan: Mieti, mitä kysymyksiä potentiaalinen asiakkaasi voisi esittää, ja vastaa niihin selkeästi.
Käytä otsikoita: Otsikot, kuten H1, H2 ja H3, eivät ole vain ihmisiä varten – ne auttavat myös malleja ymmärtämään, mistä mikäkin osio kertoo.
Pidä teksti napakkana mutta kattavana: Tärkeää on kirjoittaa riittävästi, mutta ei jaaritella.
Esimerkki omalta sivustoltani:
Kun kirjoitin artikkelin siivouspalveluiden hinnoista, jaoin sen osioihin: "Mitä maksaa kotisiivous?" ja "Miten siivouksen hintaan voi vaikuttaa?". Tämä teki tekstistä paitsi selkeän myös helposti käytettävän kielimallille.
2. Strukturoitu data – ei pelkkä koodareiden juttu
Strukturoitu data (schema markup) on pohjimmiltaan tapa kertoa hakukoneille ja kielimalleille tarkemmin, mitä tietoja sivustolla on.
FAQ- ja HowTo-merkinnät: Nämä ovat erityisen hyviä, jos kirjoitat paljon kysymys-vastaus -tyylistä sisältöä tai oppaita.
Tuotesivuilla tuotetiedot: Käytä schema-merkintöjä, jotka kertovat tuotteesi hinnan, varastotilanteen ja arvostelut.
Vinkki: Google Tag Manager ja ilmaiset JSON-LD-generatorit tekevät tästä helpompaa, jos koodaus ei ole sinun juttusi. Joillain alustoilla esim. FAQ-osion voi määritellä suoraan tälläiseksi schemaksi.
3. Kirjoita kattavia sisältöjä – mutta älä överiksi
Tässä kohtaa opin itse kantapään kautta, että kielimallit eivät välttämättä osaa arvostaa lyhyitä blogeja tai ylipitkiä romaaneja. Laajuuden pitää olla balanssissa.
FAQ-osio on ässä hihassa: Kun lisäsin omalle sivustolleni "Usein kysytyt kysymykset", huomasin liikenteen parantuneen. Kielimallit osasivat poimia vastauksia suoraan niistä.
Ohjeet toimivat aina: Jos mahdollista, tee oppaita, joissa kerrot vaihe vaiheelta jonkin ongelman ratkaisusta.
Parhaat... -listat: Voit kokeilla tehdä myös esimerkiksi blogiin listoja parhaista tuotteista, palveluista tai tekijöistä jne. Ne saattavat nousta hyvinkin helposti kielimallien vastauksiin.
Esimerkki: Verkkokaupan blogissa on artikkeli "Kuinka valita oikea laserkaiverruskone?" ja kun mukana on konkreettisia vinkkejä ja vaiheita, tämä näkyy suoraan parantuneina kävijämäärinä.
4. Tekniikka kuntoon – se ei ole pelkkää nopeutta
Tämä on monelle ehkä se turhauttavin kohta, mutta kun alat mittaamaan sivuston suorituskykyä, tajuat kuinka paljon sillä on väliä.
Nopeus on kriittistä: Jos sivusi lataa hitaasti, kielimalli saattaa jättää sen huomioimatta. Voi kokeilla esimerkiksi LiteSpeed Cachea ja optimoida kuvien kokoa. Älä lataile nettisivulle kuvia suoraan kamerasta tai puhelimesta!
HTTPS on pakollinen: Ei pelkästään käyttäjien vaan myös hakukoneiden ja kielimallien vuoksi.
Mobiili ensin: Responsiivisuus ei ole enää lisäetu, vaan välttämättömyys.
Vinkki: Testaa sivustosi PageSpeed Insightsilla – tulokset voivat yllättää.
5. Käytä yksinkertaista kieltä
Kun aloin purkaa sisältöäni yksinkertaisemmaksi, huomasin, että kielimallit käsittelivät sen paljon paremmin.
Selkokieli toimii: Jos tekstissä on liikaa jargonia tai monimutkaisia termejä, kielimallit voivat mennä sekaisin. Eikä se varsinaisesti paranna ihmiskävijänkään kokemusta.
Lyhyet lauseet: Pitkät lauserakenteet saattavat sekoittaa kielimallit, varsinkin jos ne on Suomea. Yritä pitää lauseet sopivan pitkinä ja muista kappalejako myös ihmislukijaa varten.
6. Säännöllinen päivittäminen kannattaa
Tämä ei ehkä tule yllätyksenä, mutta sisältöä ei voi jättää roikkumaan oman onnensa nojaan. Kielimallit arvostavat ajankohtaisia ja päivitettyjä tietoja.
Päivitä hinnastot ja artikkelit: Omilla sivustoillani tämä on ollut selvä tapa pitää liikenne aktiivisena.
Tarkista faktat: Huomasin, että kun lisäsin lähteitä ja ajantasaisia tietoja, sisältöni löysi tiensä paremmin myös kielimallien kautta käyttäjille.
7. Seuraa, mitä tapahtuu
Vaikka kielimallien toimintaa ei voi suoraan mitata, analytiikka on paras ystäväsi. Kielimallienkäyttämiä robotteja ei yleensä voi suoraan tunnistaa tavanomaisista verkkosivujen analytiikkatyökaluista (kuten Google Analytics tai Matomo). Tämä johtuu siitä, että ne eivät jätä jälkiä käyttäjänäkymissä samalla tavalla kuin ihmiset. Ne eivät lataa sivustoa selaimella, vaan hakevat sisältöä ohjelmallisesti API-kutsujen tai verkkokaappausten avulla.
Poista bottisuodatus käytöstä: Google Analyticsissä voit poistaa valinnan "Exclude all hits from known bots and spiders". Tämä saattaa paljastaa epätavallista liikennettä.
Seuraa kävijöiden epänormaalia käyttäytymistä: Erittäin lyhyet käyntiajat tai sivujen lataukset ilman käyttäjävuorovaikutusta voivat olla merkkejä botista.
Testaa: Jos haluat testata, onko kielimalli käyttänyt sisältöäsi, voit tehdä kysymyksiä suoraan ChatGPT:lle tai vastaavalle mallille ja tarkistaa, näkyykö sivustosi sisältö vastauksissa.
Kielimallien huomioiminen ei tarkoita sitä, että unohtaisit perinteisen hakukoneoptimoinnin – päinvastoin, nämä kulkevat käsi kädessä. Omien kokeilujeni pohjalta voin sanoa, että pieni vaivannäkö esimerkiksi FAQ-osion lisäämiseen, nopeuden optimointiin ja selkeään kirjoittamiseen voi tehdä ihmeitä.
Haluatko apua näiden asioiden kanssa? Olen tehnyt näitä kokeiluja jo jonkin aikaa, joten ota yhteyttä, niin katsotaan, miten voisimme tehdä sinun sivustostasi kielimallien suosikin!